Kredittkort – ikke for alle

Da jeg fikk mitt første kredittkort, med en kredittgrense på hele 5.000 kroner, brukte jeg opp alle pengene i løpet av én uke. Dersom det hadde vært en høyere kredittgrense er jeg sikker på at jeg hadde brukt enda mer penger. Men banken ga heldigvis en relativt lav grense for en fattig student. Det skulle gå et halvt år før jeg klarte å betale tilbake hele beløpet. I løpet av denne perioden var mye av tilbakebetalingen renter. Det jeg erfarte var at å nedbetale minstebeløpet gjorde at det tok svært lang tid å nedbetale kredittkortgjelden.

Noen år senere er både disiplinen og økonomien bedre. Jeg kan ha et kredittkort med en langt høyere kredittgrense, uten å gå berserk. Jeg har heller ingen problemer med å tilbakebetale det som går ut av kortet. Det er kun en sjelden gang hvor jeg må betale renter. Jeg bruker kredittkortet stort sett til alle kjøp. Enten det er i dagligvarebutikken eller på bensinstasjonen, eller den sjeldne gangen jeg bestiller en ferie. Jeg har tenkt over om kredittkortet får meg til å bruke mer penger, enn hva jeg vanligvis ville gjort dersom jeg betalte med et debetkort. For det har vist gjort undersøkelser på om en høy kredittgrense på kortet får oss til å være mer betalingsvillige. At vi tar utgangspunktet i dette beløpet, for så å gå nedover. En genser til tusen kroner høres rimeligere ut dersom man har 500.000 kroner i grense, enn om grensen var på 5.000 kroner. Jeg har tidligere gått gjennom kontoutskrifter og sammenlignet pengebruken i perioder jeg har brukt debetkort, med perioder jeg bruker kredittkort. I mitt tilfelle kan jeg ikke registrere en vesentlig forskjell. Snarere tvert imot har jeg brukt mindre penger med kredittkortet, men det er nok helt tilfeldig.

Når jeg skal finne meg et kredittkort bruker jeg denne siden. Her finner jeg enkelt frem til kredittkortet som passer meg best. Akkurat nå bruker jeg to kredittkort: Gebyrfri Visa Gold og Komplett Bank MasterCard. Førstnevnte er på grunn av reiseforsikring og KickBack, mens sistnevnte er fordi jeg handler mye på Komplett og får rabatter med kortet.

Hvis du skal bruke flere kredittkort som jeg gjør, er det desto viktigere å ha kontroll på kortbruken. Ikke tenk at det er noen andres penger, som det går greit å sløse litt med. Alle penger du bruker må betales tilbake. Er du sen med å tilbakebetale, må du også betale renter som "straff". Når du betaler renter vil stort sett alle fordeler du har gå i vasken. Det hjelper ikke med 2 prosent rabatt i butikken, om du må ut med tusenvis av kroner i rentekostnader. Du bør heller ikke se på et kredittkort som et langsiktig lån. Det er i såfall markedet dyreste lån, og selv forbrukslån vil fremstå som et "billig" lån.

This article is my 5th oldest. It is 464 words long